Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner
Bàner

Pobles del municipi

Aiguamúrcia

Petit poble situat al marge del riu Gaià, del qual rep el nom el municipi. Ja estava poblat en època romana, tal com ho reflecteixen les restes que s'han trobat a les seves rodalies. EL nucli es va formar al voltant d'uns edificis possiblement de l'edat mitjana que estan més a prop del riu. Cal destacar el seu celler cooperatiu, d'estil modernista.

L'Albà, Masbarrat i les Destres

Es tracta de petits nuclis de població situats a la part sudoccidental del municipi, al llarg de la carretera que uneix Aiguamúrcia amb l'Albà. Cal destacar el seu gran valor paisatgístic, en estar situats sobre una plana elevada des de la qual es domina l'Alt Camp i el Camp de Tarragona. La gran massa forestal que tenen al voltant, es direcció sud i est, els converteix en un lloc privilegiat per estar en contacte amb la natura. Prop de l'Albà, tenim l'antic nucli de l'Albà Vell, del qual es conserven les ruïnes del seu castell, i les restes de la capella romànica de Santa Maria de L'Albà. Cal destacar, també, les ruïnes d'un edifici medieval al nucli de les Destres.

Les Pobles

El poble és situat al centre de la part occidental del municipi, al costat de la carretera que el travessa de ponent a llevant, format al voltant d'antics masos. Cal destacar l'església dedicada a Santa Maria de principis de segle, i també el seu valor paisatgístic. Podem trobar-hi un celler dedicat a la fabricació de cava.
Entre Santes Creus i aquest nucli es troba Mas Miquel, finca on es recull el raïm per fabricar un conegut cava i vins de qualitat. En direcció a Pontons, trobem Santa Agnès, que, a més de la masia té una ermita romànica amb el mateix nom.

El Pla de Manlleu

Poble situat a l'extrem oriental del terme municipal, a la riba dreta de la riera de Marmellà.
De formació relativament recent, està envoltat de nombroses masies, la majoria de les quals conserven restes d'antigues edificacions de l'edat mitjana.
Prop del seu nucli podem trobar la petita ermita romànica dedicada a sant Miquel (segle XII). A més a més del seu valor paisatgístic, s'elaboren vins o caves en un modern celler situat al costat d'una masia, prop del poble; en una altra hi trobem l'oferta pròpia de l'agroturisme, i també deliciosos embotits i derivats càrnics al poble mateix.
Format en part amb famílies procedents del proper nucli (ara abandonat) de Selma, en aquest llogaret que fou cap de la comanda templera de Selma, la qual amb la dissolució de l'ordre va passar a ser comanda hospitalera, podem trobar-hi les ruïnes de l'antic castell i les de l'església gòtica dedicada a sant Cristòfol.

Les Ordres

Petita agrupació d'antigues masies molt properes entre si, situades al nord-est del municipi. A més del seu valor paisatgístic, una de les masies es dedicada a l'agroturisme i una altra, a la producció agrícola ecològica, de la qual el primer producte que ha sortit al mercat és el most.

Santes Creus

Petit poble format al voltant del recinte dels monestir de Santes Creus, al llarg del carrer que hi dóna accés i tot al llarg de la riba esquerra del riu Gaià.
Per accedir-hi des de la carretera de Tarragona al Pont d'Armentera, hem de creuar el riu Gaià; ho fem per un pont de pedra construït el 1549 per l'abat Valls ( del qual se'n conserva la data i les armes en el mur esquerre).
A l'entrada trobem la creu de terme, d'estil gòtic (s. XIV) i amb una base bellament esculpida.
Al carrer principal hi ha el celler cooperatiu, modernista, actualment fóra d'ús. Seguint aquest carrer, en el desviament d'on surt la carretera que va a Aiguamúrcia, hi ha la coneguda arbreda de Santes Creus, lloc idoni per la serva massa arbòria, única com a bosc de ribera de tot Catalunya, declarada PEIN. Hi ha una gran concurrència de visitants que vénen a passar el dia en contacte amb la natura.
Si seguim el carrer principal arribarem al recinte monumental, al qual s'accedeix per una portalada que ens permet entrar a la plaça de Santa Llúcia, on hi ha la petita església de Santa Llúcia, amb la paret esgrafiada, construïda en una sola nau i sobre restes més antigues a mitjan segle XVIII.